Niskobudżetowe

sierpień 2013, tekst Gabriela Wilczyńska, Zdjęcia: Norbert Banaszyk

Budżet na remont był ograniczony, a oczekiwania właściciela raczej nie. Konflikt interesów udało się jednak pogodzić. Przy wyposażaniu tego mieszkania (62 mkw.) w Poznaniu, obie strony ustaliły, że będą omijały drogie salony, a polowały na okazje. Dla właściciela i projektantów była to prawdziwa zabawa łowiecka.

Projekt: Halo Architekci

  • zoom

    BEZ ŚCIAN
    Do adaptacji mieszkania w starej kamienicy halo. architekci podeszli z rozmysłem. Zachowali charakter wnętrza i oryginalne jego elementy. Pozbyli się jednak dobudowanych, nawarstwiających się latami ścian, przypadkowo dzielących mieszkanie na małe pomieszczenia. Pozostawili tylko te, które były niezbędne. Powstała wygodna, otwarta przestrzeń, w której jest dużo naturalnego światła.
    Klasyczny korytarz został wchłonięty przez kuchnię i salon, który jest z nią połączony. W ten sposób wnętrze zyskało nie tylko na przestrzeni, ale stało się również znacznie jaśniejsze. Po prawej: fragment ściany z odsłoniętymi oryginalnymi cegłami muru, pomalowanymi białą farbą (dobrze widać to na powiększeniu). W szczelinie nad ścianą projektanci zamontowali oświetlenie, które podkreśla fakturę ściany i jest źródłem ciekawych efektów optycznych. Stół został przygarnięty z garażu, krzesła to efekt poszukiwań na poznańskim targu staroci – Starej Rzeźni.

Komentarze (0)