JAK URZĄDZIĆ WYSPĘ KUCHENNA?

kwiecień 2010, Marta Suchodolska, rysunki Joanna Gwis

W dużej i nowoczesnej kuchni coraz częściej budujemy wyspę kuchenną.  Wyspa jest multifunkcjonalna, zastępuje nam blat, stół, a nawet kredens. Jak ją zbudować, żeby była wygodna? Oto wytyczne.

WIELKOŚĆ
Optymalna wyspa kuchenna zbudowana jest z 8 modułów, każdy moduł to jedna standardowa szafka o szerokości 60 cm. Wyspa ma długość czterech modułów, czyli 240 cm i szerokość dwóch modułów czyli 120 cm.

SPRZĘTY AGD
W wyspie kuchennej umieszcza się tylko trzy sprzęty AGD: płytę grzewczą, zlewozmywak i zmywarkę. Zgodnie z zasadą, że zmywarka i zlewozmywak powinny znaleźć się jak najbliżej siebie, montuje się je po jednej stronie, pod nimi zaś, w jednej z szafek – zmywarkę. W trzech pozostałych szafkach - szuflady. Po przeciwnej stronie wyspy powinien znaleźć się długi blat roboczy, z szafkami lub szufladami pod spodem.
Uwaga! Szuflady są dużo wygodniejsze niż szafki otwieranie z boku: łatwiej i szybciej można z nich korzystać i nie trzeba się schylać!

LOKALIZACJA
Wyspa ustawiona jest najczęściej na środku pomieszczenia, trzeba pamiętać o zachowaniu 80 cm odległości od ścian,  lub 120 cm od szafek lub zabudowy słupkowej, w której zamontowane są sprzęty kuchenne.
Uwaga! Trzeba pamiętać, że w kuchni z wyspą większość sprzętów AGD montuje się w tzw. zabudowie słupkowej. Więcej o słupkach w naszym materiale "AGD w zabudowie"
 

Komentarze (0)